Terugblikken ‘De ander’

 

Terugblikken 1

 

Het is 1979 en ik ontwerp één van mijn eerste produkties: ‘De ander’ naar een verhaal van Jorge Luis Borges (1899-1986).

Een oude schrijver ontmoet zijn jongere alter ego. Droomt hij, of de ander, of beiden?

Drie acteurs en vier musici maakten hier muziektheater van.

Het dekor: een bankje aan de oever van een rivier.

De ander is een verhaal uit ‘Het boek van zand’. Borges schreef het in 1977. De verhalen in deze bundel worden gerekend tot het magisch realisme.

Droomwerelden.

Tijdens het werkproces belandde ik bij Morandi, de kunstschilder van de zachte, dromerige stillevens. (Zie ook een vrij recent artikel over Morandi in de Groene van 6 juni 2013 geschreven door Joost Zwagerman.)  Ik had alleen dat bankje en bedacht om het deel waar de oude man zat te laten zweven op het moment dat de jonge schrijver naast hem zou gaan zitten. Als het slechts opgemerkt zou worden door deze of gene, was mij al voldoende. Omdat het dekor getimmerd werd door een van de acteurs, was het ontwerp sober en leende zich goed voor een trompe l’oueil- beschildering. Op de tekening is het effect waarneembaar: je ziet óf een rechte bank óf een schuin achteroverhellende zwevende bank. De belichters (in die tijd de technici van het theater) maakte ik ook enthousiast voor het idee en toen werd het allemaal nog mooier, omdat het effect verscheen en verdween. De twee mannen spraken en daaromheen bewoog het derde personage, de muze.

Alle drie de personages kregen van mij hetzelfde kostuum, een rokkostuum in verschillende tinten: respectievelijk: donkergrijs, lichtgrijs en wit. De musici gingen gekleed in een zwart op de kop getikt exemplaar, de acteurs in een door mij op maat vervaardigd kostuum. Het maken van de rokkostuums kostte me veel uren, maar bevredigde, omdat de produktie er  heel professioneel kwam uit te zien. Het leerde me dat een enkel duur of kostbaar ogend stuk een voor de rest bij elkaar gesnaaid zooitje aanzien gaf. Met een budget van 500 gulden ontwierp ik décor, kostuums en affiche, en verving gedurende vier dagen de lichttechnicus.